Köp förmånligare biljetter här!

Vem ritade
Mumintrollet?

Muminvärldens bakgrund är i slutändan en kvinnas livsverk; den finlandssvenska författarinnan och bildkonstnären Tove Jansson skapade Muminfigurerna i sina böcker av vilka den första (Småtrollen och den stora översvämningen) publicerades år 1945. 

Tove Jansson (1914–2001) var en exceptionell kvinna med många talanger som förverkligade sig själv storskaligt. Hon var både författarinna, konstnär, serie- och karikatyrtecknare och filosofie doktor. Tove Jansson var mycket produktiv och steg till framgång när hennes tredje Muminbok (Trollkarlens hatt, 1948) fick sitt genombrott även internationellt. 

Numera är Tove Jansson Finlands genom tiderna mest översatta författare. Hennes verk kan läsas på fler än 30 språk. Utöver Muminberättelserna skrev Tove Jansson om annat också, på äldre dagar koncentrerade hon sig främst på att skriva böcker för vuxna. 

Tove Janssons verk har berört människor oberoende av ålder, tid och plats. När Rundradion Ab år 2004 arrangerade omröstningen Stora finländare kom Jansson på 19:e plats. Varje finländare som är stor nog att förstå sin omgivning känner till Mumintrollen, men ännu populärare är figurerna i Japan. I Japan har Mumintrollen blivit ett fenomen som har lett till att folk reser till Finland till och med för att hålla bröllop. Och vart annars än i Muminvärldens Muminhus?

Köp förmånligare biljetter här!